Her får du lese om hva som foregikk lang tid i forkant for å levere det magiske og fantastiske resultatet av musikken til Julefesten 2024.
Klokken er elleve på kvelden. Knærne skriker etter en stol å sitte på, smaksløkene er fullstendig lei smaken av Ricola halspastiller, og stemmen piper etter et pauserom fra syngingen. Det nærmer seg slutten av lydprøven til Julefesten 2024, hvor koret og orkesteret har spilt i timesvis for å perfeksjonere julesangene for fremføringen neste dagen, da de også skal kjøre gjennom andre halvdel av lydprøven og en generalprøve før selve fremføringen, som de i år skal fremføre 2 ganger grunnet et rekordhøyt antall påmeldte for adventsstevne. De kjører gjennom siste gjennomgang av siste sang, og etter den siste tonen fra blåsernes slitne lepper og strykernes utmattede fingre lyder, sier regilederen: “Flott” Da tar vi 2 minutter tilbakemelding også tar vi en alleeeeer siste gjennomgang!”. Koret ser på hverandre, de skjønner at dette ikke blir den siste gjennomgangen, og de mentalt forbereder seg på minst 2 runder til. Dette skildrer bare 5 minutter av de store forberedelsene til julekonserten, men hvor mange øvinger ligger egentlig bak en slik konsert, hvor mange musikere er med, og hva andre ting er i sving for å få et slikt fantastisk resultat?
Hvor mange som var med i sving
I Helge Ankers Orkester (HAO) var det i år 15 strykere, 12 blåsere, 7 personer i rytmegruppen, og 4 personer på perkusjon. Det er altså 38 musikere i sving (og straight). I Helge Ankers Kor (HAK) var det i år 13 sopraner, 15 altoer, 6 tenorer, og 6 basser, altså 40 sangstemmer i harmoni. Det tilsvarer 78 ildsjeler som var med i sving (og straight) under julefesten i år, ekskluderende all teknisk crew og folk i tv produksjonen. Det er mye folk det!

Tidslinje fra første øvelse til resultat
Koret startet sine fellesøvelser med en øvelseshelg i oktober som fant sted i Hamar. For å skape et enda flottere lydbilde for lytterne kombineres live lyd fra gjennomføringen i salen med pre-produksjon (lydopptak) av kor og strykere som er gjort på forhånd i Eiker. En hel dag i november gjennomførte kor lydopptak for julekonserten, og det samme gjorde strykerne. Under Frivillighetshelgen i november gjennomførte koret gruppeøvelser, mens hele orkesteret hadde sine første fellesøvelser som varte i 3 dager på Brunstad. Når Adventsstevnet endelig var kommet hadde orkester og kor lydprøver fredag kveld og lørdag morgen, før de holdt den store generalprøven like før konserten samme dag. I år ble det gjennomført 2 fremføringer av julekonserten grunnet det rekordhøye antallet av påmeldte under Adventstevnet. Dette tilsvarer 6 dager fylt med øvelser, lydprøve og generalprøve, ekskluderende all øvingen hver musiker og korist gjorde for seg selv hjemme. Det er mye timer det!
Dyktige arrangører
Hver sang er nøye arrangert av BCC Music sine dyktige arrangører Caroline Schneider, Gjermund Frivold, Ørjan Bolsønes, og Bernd Schneider. Konserten inneholdt både juleklassikere og originale melodier av Dag-Helge Bernhardsen og Øivind Jacobsen. For å ha god nok tid til øvelse startet allerede arrangørene å arrangere julesangene i slutten av sommertiden. Det kan ikke være enkelt å arrangere julenoter med solbrente ører og stikkende veps flyvende rundt ser du kanskje for deg, men arrangørene leverte. Legger vi sammen alle noteark som ble arrangert for alle instrumenter kommer vi frem til 1437 noteark. Det er mye noter det!

Et frivillig kjærlighetsverk
40 mennesker i koret, 38 i orkesteret, 6 dager til sammen med øving og lydprøver, og arrangering av julesanger siden sommeren! -det er imponerende å få så mange mennesker med, og enda større er det at alt gjøres frivillig av hver og en med et personlig ønske om å spre juleglede til menigheten. Med en slik gjeng, og en slik innstilling som grunnlag i forberedelsene forstår vi hvorfor julefesten fikk et så fantastisk resultat som i år.